Tuesday, September 27, 2016

EMBUN : BAHAGIA DUNIA

Hampir saja kering tangki mata Embun sehingga titisan-titisan itu tidak lagi mengalir. Embun bersyukur kepada DIA yang sentiasa ada di sisi saat yang lain menjauh dari Embun.

"Terima kasih Tuhan, untuk kesedaran ini. Untuk kekuatan yang Kau beri. Untuk peluang yang Kau kurnia saban hari. Untuk bahagia dunia yang bakal mati"

Embun menghempaskan badan keringnya di tilam empuk. Workout hari ni rasa tidak bertenaga. Tanpa peluh mengalir, cuma penat yang di rasa.

Tersentak dari lamunan bila mobile Embun berbunyi lantang tone dari Whatsapp. Perkhabaran dari seseorang yang sangat Embun rindu saban hari, yang Embun ingat saban waktu. Bertahun menyulam kasih, berkongsi rasa, berbagi cerita, dan saling menyepi dek ujian perselisihan faham.

Bibir terukir senyum lebar kerna hati yang disulam bahagia. Rindu terubat sejurus suara yang lama hilang kini kembali menjengah telinga.

"nanti ada open house kat rumah, datang ya?"
"insyaAllah kalau berlapangan"

G-shock makin jauh berputar, telinga masih lagi dengan alun suara dia yang dirindui. Lama.
Kembali berkongsi cerita, kembali seperti sedia kala. Masing melepas rasa di dada.

Bahagia.
Namun Embun tahu ia cuma bahagia sementara. Bahagia dunia tanpa panduan dariNya takkan lama.
Tersentak dari itu, Embun matikan perbualan. Tidak ingin lagi hanyut dalam bahagia dunia sementara. Pesanan ditinggalkan, talian diputuskan.

"Semoga hubungan ini kekal diredhai dan kekal sampai syurga. Moga Allah lindung"

Terus saja Embun lepaskan pelukan bantal stoberi dan bangkit dari lamunannya. Rutin harian dan amanah perlu dilaksanakan.

No comments: