Tuesday, November 1, 2011

sahabat LELAKI dan PEREMPUANAssalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua readers this blog..  skema jap :)


For this time, aku nak share something ngan korang semua. Tengok tajuk dah tau kan. 
Sebenarnya entry kali ni adalah berkaitan dengan diri aku sendiri.. 
Perlu cerita ke? ok la, 


Actually, last year aku ade kenal ngn sorang lelaki ni yang tua setahun drpd aku. Then, kenal punye kenal, terpaut la di hati, walaupun kitorang tak declare dan dia pun tahu aku tak nak couple. 
Nak dipendekkan cerita, perkenalan kitorang yang menjangkau setahun lebih tu, slow2 timbul satu perasaan. biase la kan, bila LELAKI dan PEREMPUAN ni.. 


Dan Alhamdulilah, berkat ilmu di dada, kurniaan akal dariNya, bimbingan dari kakak dan nasihat dari sahabat, aku mampu untuk berfikir dengan lebih jauh. "betul ke ape yg aku buat sekarang?" and it's wrong.


Benarlah apa yang dinyatakan di laman HALAQAH,
"...persahabatan antara lelaki dan wanita sesungguhnya tidak akan ada jaminan hubungan ini benar-benar tulus dan murni. Sekurang-kurangnya, pasti ada harapan dan rasa memiliki."


Dan sejujurnya, ayat ini telah mengetuk hati aku dan menjawab persoalan diri bahawa tindakan aku untuk BERHENTI BERHUBUNG adalah TEPAT! Alhamdulillah :D 
"Mencegah itu lebih baik dari mengubati. Jagalah batas-batas pergaulan agar tidak terlanjur memendam rasa. Berusahalah membataskan komunikasi dengan urusan-urusan yang penting, jangan sekali mencari alasan dan agenda untuk bertemu. Jangan sekali membuat agenda baru agar dapat berinteraksi kembali. Sesunguhnya jika ini tidak dikawal ia merupakan permulaan tidak berdisiplinnya kita dalam mengamalkan Islam."
Namun pelbagai tuduhan telah dilemparkan, dan aku redha serta bersabar dengan apa sahaja yang aku terima. Semoga dia mengerti dan menjadi seorang yang soleh serta mampu membimbing keluarganya kelak, insyaAllah :)


No comments: