Tuesday, January 1, 2013

Resepi : BLUEBERRY CHEESECAKE

Ok, disebabkan ramai yg mintak resepi, aku update jugak la even x brape nak rajin.
Rase semangat jap bila org tertarik nak try :)

Ni, resepi asal yg cheq pilih utk dijadikan rujukan; blog kak ana.

First, jom sediakan bahan2 dia dulu.

oreo, gula kastor, whipping cream, gelatine, cream cheese, butter, yougurt, blueberry filling

HOW?

1. Base Oreo
kisar 100g oreo yang telah diasingkan creamnya.

45g butter (cairkan)

masukkan oreo yang telah dikisar ke dalam butter yg dah dicairkan. kacau hingga sebati.
   oreo: kisar pakai blender boleh, nak pakai tumbuk2 je pon boleh. tapi pastikan ia hancur :)
   butter: masukkan dalam oven utk beberapa saat atau panaskan atas api dapur. (atau ape2 cara yg boleh cairkan butter tu)


ni, dah sebati :)
lepas tu, tekan dia sampai padat kat bekas korang. adunan ni utk saiz kecik, so aku pakai tupperware yg kecik je la. then, nak memudahkan proses pengeluaran nanti, letak la plastik sbg alas.


dah siap base dia! hihihi
then, masukkan dalam peti dulu sementara kita buat cheese cake pulak :)


2. CheeseCake
125g whipping cream

ok, yang ni putar sampai dia kental. nak tau camne dia kental? dia dah x cair..hihihi
bila guna mixer tu, korang putar dgn kelajuan yg rendah dulu, pastu barulah lajukan dia sampai jadi macam dalam gambar ni :)

dah kental, abaikan dia dulu, nanti layan dia lagi.

masukkan: 
30g gula kastor
80g blueberry filling
125g cream cheese

kacau guna mixer sampai sebati,


dah sebati tu, stopkan mixer.

masukkan se cawan blueberry yogurt ke dalam adunan cheese tadi. kacau hingga sebati menggunakan sudu.


this what we call; gelatine

p/s: hati-hati dalam pembelian gelatine, sbb 70% tak halal. nak sure, belilah yg jename halaljel.

1/2 sudu besar + 1/2 sudu teh gelatin
kacau dengan 2 sudu besar air panas


masukkan ke dalam adunan dan kacau hingga sebati.


next, masukkan whipped cream sedikit demi sedikit.


kacau hingga sebati macam dalam gambar :)


lastly, masukkan ke dalam bekas yg ada oreo base tadi..


SIAP! masukkan ke dalam peti selama lebih kurang 4 jam.
kalau aku, aku buat malam, then keesokannya barulah aku keluarkan utk buat topping :D



here we go! CHILLED BLUEBERRY YOGURT CHEESECAKE.. alhamdulillah, boleh tahan sedap! hahahaha (ni bukan pujian utk diri sendiri ok)

so, for those yang rasa macam nak buat cheesecake, boleh la try. seriously, sodap! insyaAllah, kalau agpa ikut atau letak bahan2 tu, ia menjadi :)

and, kalau nak buat besar, standard size kek tu, double kan sukatan nya. senang bukan! hihihi

selamat mencuba! :D